Allah Akan Jamin Kamu Masuk Surga Firdaus, Jika Kamu Memiliki 6 Ciri ini

Penulis Unknown | Ditayangkan 26 Oct 2017
Allah Akan Jamin Kamu Masuk Surga Firdaus, Jika Kamu Memiliki 6 Ciri ini

SIAPA TAU KAMU SALAH SATU DIANTARANYA...

Seluruh umat Allah kelak akan mendapat ganjaran yang setimpal atas apa yang dilakukannya selama ada didunia. Baik itu perbuatan buruk ataupun baik. Karena Allah sudah memilih siapa-siapa saja yang nantinya masuk surga.

فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ  وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ 

“Barang siapa mengerjakan kebaikan sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasannya). Dan barang siapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah pun, nescaya dia akan melihat (balasannya).” (QS. al-Zalzalah : 7-8) .

Mengutip didakwah, dan kamu harus tau kalau kamu termasuk golongan yang paling dimuliakan Allah, kelak kamu akan masuk "surga firdaus" (paling tinggi). Dan siapa-siapa saja orang itu?

Berikut ciri-ciri orangnya:

• Khusyuk dalam menunaikan solat 

Insan yang Mukmin mampu melaksanakan solat dengan khusyuk sesuai dengan keteguhan dan kemantapan iman dimilikinya. Pengertian khusyuk mencakupi seseorang itu memahami apa yang dibaca dan dilakukannya dalam solat.

Baca Juga : Beberapa Nama Surga dan Kriteria Orang yang akan Menempatinya

Menurut Imam al-Ghazali, dalam khusyuk itu juga harus ada rasa takut kepada Allah. Sembahyang yang dikerjakan dengan khusyuk adalah syarat pertama untuk mewarisi syurga Firdaus.

• Memelihara diri daripada perbuatan yang tiada berguna 

Seseorang yang benar-benar mukmin tidak akan membiarkan masa berlalu dengan tidak melakukan perkara berfaedah.

• Menunaikan zakat 

Seorang Muslim sejati akan rela dengan ikhlas menunaikan kewajipan zakatnya tanpa wujud paksaan, lantaran sedar bahawa hartanya sudah memenuhi syarat untuk berzakat.

Selain itu, dia sedar bahawa pada harta miliknya itu ada hak orang lain yang harus diberikan, terutama hak fakir miskin. Hartanya yang sebenar hanyalah harta yang tinggal selepas dikeluarkan zakatnya.

• Memelihara kehormatan 

Orang mukmin berjaya akan menghindarkan diri daripada melakukan penyimpangan dalam hal seksual dan tidak mendekati zina. Dia tidak akan berlaku serong dan hanya menyalurkan keinginan syahwat (persetubuhan) melalui jalan halal dengan pasangan sah.

Baca Juga : Merebut Peluang Yang Dirindukan Surga

• Melaksanakan amanah 

Seseorang mukmin yang diberi kepercayaan akan menunaikannya dengan baik kerana kepercayaan itu adalah penghormatan paling berharga baginya.

• Memenuhi janji 

Islam mengajar bahawa setiap janji mesti ditunaikan kerana janji itu ibarat hutang. Lantaran itu ia perlu dibayar. Segala sesuatu yang dijanjikan perlu dipenuhi kerana yang demikian adalah ciri Mukmin berjaya.

• Memelihara solat 

Solat pada pandangan Mukmin sejati paling penting. Jadi, solat mereka cukup terpelihara, sehingga dapat dilaksanakan dengan begitu baik lagi sempurna. Waktu solat dijaga dengan baik seperti solat pada awal waktu. Begitu juga dengan rukun dan pelbagai syarat lainnya yang mana semuanya itu sangat diberi perhatian.
SHARE ARTIKEL