Sangat Susah Khusyuk Saat Shalat? Tujuh Perkara Ini Wajib Anda Perbaiki Untuk Menjadi Lebih Khusyuk

Penulis Penulis | Ditayangkan 12 Jan 2017

Sebuah kisah yang sangat menarik bagi penulis untuk mengutipnya dari inspirasidata dan membagikannya kepada saudara muslim, sebuah kisah yang dapat mengetuk hati setiap pembacanya.

Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Isam dan bertanya, “Wahai Aba Abdurrahman, bagaimanakah caranya tuan shalat?”

Sangat Susah Khusyuk Saat Shalat? Tujuh Perkara Ini Wajib Anda Perbaiki Untuk Menjadi Lebih Khusyuk

Hatim berkata, “Apabila masuk waktu solat aku berwudhu’ zahir dan batin.”

Isam bertanya, “Bagaimana wudhu’ zahir dan batin itu?”

Hatim berkata, “Wudhu’ zahir sebagaimana biasa, yaitu membasuh semua anggota wudhu’ dengan air. Sementara wudhu’ batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara:

1. Bertaubat

2. Menyesali dosa yang dilakukan

3. Tidak tergila-gilakan dunia

4. Tidak mencari atau mengharap pujian orang (riya’)

5. Tinggalkan sifat berbangga

6. Tinggalkan sifat khianat dan menipu

7. Meninggalkan sifat dengki

Seterusnya Hatim berkata, “Kemudian aku pergi ke masjid, aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku bayangkan Allah ada di hadapanku, syurga di sebelah kananku, neraka di sebelah kiriku, malaikat maut berada di belakangku, dan aku bayangkan pula bahwa aku seolah-olah berdiri di atas titian ‘Sirratul Mustaqim’ dan aku menganggap bahwa shalatku kali ini adalah shalat terakhirku, kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik.

BACA JUGA: Jangan Sampai Melalaikan Hal Ini Jika Masih Ingin Rizkimu Dilancarkan Oleh Allah

Setiap bacaan dan doa dalam solat kupaham maknanya, kemudian aku ruku’ dan sujud dengan tawadhu’, aku bertasyahhud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas. Beginilah aku bersolat selama 30 tahun.”

Apabila Isam mendengar, menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim, semoga kita mengambil manfaat apa yang dikisahkan dua orang pemuda ini dan menjadikannya sebuah tauladan, amin.
SHARE ARTIKEL